Cabaran wanita bekerjaya dalam pembentukan keluarga Hadhari / Nurhidayah Muhd Hashim and Syarifah Zahrah Syed Mohamad - Muhd Hashim, Nurhidayah; Syed Mohamad, Syarifah Zahrah (UPENA, 2005)
Wanita dan keluarga adalah saling berkait dan mempunyai hubungan yang sangat erat. Kedudukan sebagai isteri dan ibu sangat besar peranannya dan menuntut pengorbanan yang tinggi apatah lagi sekiranya wanita tersebut bekerja. Bancian menunjukkan kaum wanita yang bekerja dalam pelbagai sektor profesional bertambah iaitu sebanyak 12.7% pada tahun 1995 kepada 13.5% pada tahun 2000 (Laporan Bancian Tahun 2000) Kertas kerja ini cuba untuk melihat apakah cabaran yang dihadapi oleh wanita bekerjaya berdasarkan satu kajian yang dibuat ke atas kaum wanita di Lembah Klang. Langkah-langkah ke arah meningkatkan keperkasaan diri untuk mendepani semua permasalahan yang dihadapi akan turut diketengahkan. Ini sangat penting kerana dengan kekuatan menguruskan segala cabaran, maka matlamat untuk membentuk keluarga dan anak-anak yang cemerlang akan tercapai. la juga akan turut menjadi pemangkin kepada pembinaan masyarakat hadhari yang bercirikan kehidupan berkualiti dan mempunyai keutuhan jati diri serta moral yang tinggi sepertimana dikehendaki oleh pihak kerajaan.