Masyarakat Orang Asli dan pembangunan insaniah / Huzaimah Ismail and Che Zarina Sa'ari - Ismail, Huzaimah; Sa'ari, Che Zarina (UPENA, 2005)
Orang Asli di Semenanjung Tanah Melayu mempunyai sejarah yang tersendiri. Mereka adalah peribumi yang merupakan penduduk terawal yang mendiami Semenanjung Tanah Melayu. Kebanyakan mereka tinggal di bahagian pendalaman. Akta Orang Asli telah digubal bagi tujuan keselamatan dan hak kewujudan mereka di negara ini. Akta ini juga memberi jaminan, mereka mempunyai keistimewaan seperti masyarakat lain di Malaysia. Masyarakat minoriti ini juga sangat mengharapkan simpati dari kumpulan majoriti untuk mengubah keadaan dan nasib mereka. Justeru itu pembangunan Insaniah wajar dititikberatkan untuk meningkatkan kualiti hidup dan membentuk jati diri menurut nilai-nilai yang selari dengan Islam.