Beberapa sanggahan terhadap perspektif orientalis berhubung dengan konsep harta sadaqah / Ghafarullahhuddin Din and Mohd. Radzi Othman - Din, Ghafarullahhuddin; Othman, Mohd. Radzi (UPENA, 2005)
Para orientalis banyak memberi sumbangan dalam bentuk pelbagai tulisan dan penyelidikan mengenai agama dan dunia Islam secara enyeluruh. Memandangkan sumbangan majoriti daripada mereka tidak dapat dipisahkan dengan misi agama dan motif penjajahan, sumbangan mereka perlulah ditangani dengan teliti. Kajian ini memberi tumpuan kepada perspektif sebahagian orientalis terhadap konsep harta sadaqah umumnya dan konsep zakat khususnya. Kajian mendapati perspektif orientalis mengenai konsep ini tidak selari dengan tafsiran dunia keilmuan umat Islam. Lantaran itu, umat Islam perlu teliti dalam melihat perspektif orientalis berkaitan dengan tafsiran mereka berhubung dengan konsep ini seperti mana juga ketelitian perlu diberi dalam berinteraksi dengan pelbagai perspektif orientalis berhubung dengan perkara-perkara lain mengenai agama dan umat Islam.