Perkembangan Maristan (hospital) dalam tamadun Islam / Farahdina Abd. Manaf - Abd. Manaf, Farahdina (UPENA, 2005)
Maristan (hospital) pernah wujud dalam tamadun Islam sebagai institusi penting yang memainkan berbagai peranan dalam bidang perubatan. Bukan hanya sebagai pusat rawatan tetapi juga menjadi pusat pendidikan ilmu perubatan, pusat penyelidikan perubatan, pusat latihan pengamal serta tenaga pakar perubatan, malah menjadi pusat tumpuan golongan fakir miskin yang memerlukan bantuan. Institusi ini berkembang pesat di zaman kegemilangan Islam terutamanya di zaman kerajaan Abbasiyyah dan ia dibangunkan hasil dari sumbangan waqaf.