Perbandingan pengauditan di antara sistem konvensional dan Islam / Haji Shafi Mohamad and Muaaz Haji Othman - Mohamad, Shafi; Haji Othman, Muaaz (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2001)
Artikel yang ditulis ini cuba membuat perbandingan di antara kerja-kerja pengauditan yang dilakukan secara konvensional dengan pengauditan yang dijalankan mengikut lunas-lunas Islam. Kerapkali kita dengar melalui media massa tempatan atau luar negara mengenai kegagalan sesuatu perniagaan, walaupun penyata kewangannya diaudit oleh firma-flrma juruaudit yang besar dan masyhur. Mungkinkah entiti berkenaan dapat diselamatkan dan dapat berfungsi dengan baik sekiranya kerja-kerja pengauditan dijalankan dengan menerapkan nilai-nilai Islam yang murni ke dalam etika kerja juruaudit.