Melayu dan perniagaan : suatu rintisan sejarah / Ros Hasri Ahmad and Siti Masnah Saringat - Ahmad, Ros Hasri; Saringat, Siti Masnah (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2004)
Secara umumnya penulisan ini dibuat untuk memberikan gambaran secara menyeluruh tentang sejarah penglibatan orang-orang Melayu dalam bidang perniagaan. Ternyata suatu ketika dahulu orang-orang Melayu mempunyai catatan yang cemerlang dalam lipatan sejarah sebagai satu bangsa yang mampu berinteraksi secara global di mana pada ketika itu Kerajaan Melayu Melaka telah menjadi destinasi perhimpunan bagi para peniaga dan pedagang dari seluruh dunia. Kesan penjajahan dan dasar yang dilaksanakan oleh para penjajah akhirnya telah menguburkan semangat dan kemampuan luar biasa orang-orang Melayu dalam bidang perniagaan. Bagaimanapun peristiwa berdarah 13hb Mei 1969 sebenarnya merupakan suatu rahmat bagi orang-orang Melayu kerana kejadian berkenaan telah menjadi titik tolak terhadap kesedaran di kalangan orang-orang Melayu tentang kepentingan untuk menguasai ekonomi melalui bidang perniagaan dan telah melahirkan ramai tokoh korporat dan ahli perniagaan Melayu yang berjay di dalam dan di luar negara.