Teori pemilihan kerjaya dan faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan kerjaya / Dr. Ahmad Che Yaacob and Abdul Halim Ramli - Che Yaacob, Ahmad; Ramli, Abdul Halim (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2004)
Tulisan ini cuba menghuraikan beberapa aspek berkaitan dengan pemilihan kerjaya dengan membincangkan teori pemilihan kerjaya, faktor-faktor yang mempengaruhi seseorang pelajar memilih kerjaya serta meninjau sama ada faktor gender menjadi faktor yang mempengaruhi kematangan pemilihan kerjaya di kalangan pelajar. Dalam menganalisa sama ada faktor gender mempengaruhi kematangan pemilihan kerjaya terdapat kajian-kajian yang telah dijalankan di Barat membuktikan terdapat kematangan yang lebih kepada pelajar perempuan berbanding pelajar lelaki dalam memilih kerjaya mereka. Bagaimanapun terdapat kajian dalam negeri membuktikan sebaliknya. Dalam memilih kerjaya masing-masing. faktor-faktor media massa, latarbelakang keluarga, kedudukan sosio-ekonomi, pengaruh ibubapa, nilai agama, kepuasan material turut mempengaruhi pemilihan kerjaya di kalangan pelajar.