Bahan binaan rumah tradisi / Ahmad Fauzi Hussain - Hussain, Ahmad Fauzi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1982)
Di dalam memenuhi kehendak kursus yang telah dinyatakan, pengarang telah memeilih tajuk "BAHAN BINAAN RUMAH TRADISI'. Oleh kerana tajuk ini agak luas skopnya, iaitu merangkumi kesemua jenis bahan binaan rumah tradisi yang terdapat di dalam semenanjung ini, pengarang telah menghadkan skop kajiselidik ilmiah ini dengan menumpukan hanya kepada Negeri Perak dan melakukan 'case-studynya' di Kampung Belum Baru, Kenering, Grik, Perak. Kajiselidik ini juga memberi keutamaan kepada bentuk rumah tradisi di peringkat awal perkembangannya sahaja.