Peranan bahasa menangani cabaran menjadi sebuah universiti bertaraf dunia - pengalaman Universiti Teknologi MARA / Md Noh Nyata - Nyata, Md Noh (Academy of Language Studies & UPENA, 2005)
Menjadi sebuah universiti bertaraf dunia (UBD) merupakan hasrat hampir semua universiti di Malaysia pada akhir-akhir ini. Universiti Teknologi MARA (UiTM) umpamanya telah merancang dan bertindak untuk menjadi UBD dalam tahun 2006. Laluan untuk ke tahap itu tidaklah semudah yang dijangkakan. Namun ada di antara universiti tersebut yang telah mula berusaha dengan gigih untuk mencapai hasrat murni masing-masing dengan mengadakan perancangan strategik yang rapi. Mereka yakin bahawa status UBD akan membolehkan sesebuah universiti itu berkembang dengan selesa merentasi global. Akhirnya mereka berharap untuk melahirkan graduan yang mampu bersaing dan menjadi "pemain" utama di pentas antarabangsa.