Pengaruh senibina dan adat istiadat Minangkabau terhadap masyarakat tempatan di Negeri Sembilan / M. Nazri M. Shariff - M. Shariff, M. Nazri (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Masyarakat Minangkabau merupakan satu suku kaum pendatang yang terkenal di Negeri Sembilan. Secara tak langsung mereka telah menjadi satu masyarakat yang dikenali dan adat-adat yang dibawa telah menjadi kebiasaan serta mempengaruhi kebudayaan masyarakat tempatan.