Mahasiswa sebagai agen utama pembangunan k-ekonomi / Prof. Dato' Dr. Adrian Alias - Alias, Adrian (Kolej Cempaka Kenanga, UiTM Shah Alam, 2001)
Kerajaan merupakan peneraju utama pembangunan ekonomi. Oleh yang demikian, pemimpin sesebuah kerajaan harus mempunyai sifat futuristik yang termanifestasi melalui wawasan untuk negara. Bagi merapatkan jurang untuk seiring dengan negara maju, Malaysia mempunyai hujah dan analisis yang logikal dan tepat. serta usaha yang tepat dan berperingkat. Segala hujah dan analisis yang logikal ini dihimpunkan dalam satu agenda besariaitu wawasan 2020 bagi menjadikan Malaysia negara maju. Untuk merealisasikan impian itu, Malaysia mestilah mempunyai pemimpin yang berpengetahuan dan berilmu dan golongan pelajar iaitu mahasiswa adalah calon yang paling sesuai. Untuk itu, mahasiswa perlulah berusaha untuk lebih memahami isu isu yang menghadapi negara dan bangsa bagi menjadikan wawasan 2020 suatu realiti.