Peranan kepimpinan mahasiswa di kolej kediaman dalam memperkasa kemahiran insaniah (soft skills) / Fairus Muhamad Darus - Muhamad Darus, Fairus (Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang, 2008)
Kolej kediaman merupakan rumah kedua selepas fakulti bagi mahasiswa yang banyak memperuntukkan masa sepanjang berada di universiti. Justeru itu, pelaksanaan aktiviti pembangunan dan kepimpinan mahasiswa di kolej kediaman dapat membantu pihak pengurusan universiti untuk memperkasa modal insan dalam konteks latihan kemahiran insaniah. Kepimpinan mahasiswa di kolej kediaman, iaitu Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) memainkan peranan utama dalam merancang dan melaksana aktiviti pembangunan dan kepimpinan mahasiswa ke arah menyediakan landasan untuk mengasah dan memperkaya kemahiran insaniah. Kertas kerja ini membincangkan tenteng kepimpinan mahasiswa dalam mengatur gerak kerja untuk memperkasa kemahiran insaniah di kolej kediaman.