Identiti Masjid India dan Masjid Pakistan di Wilayah Persekutuan / Abu Hanafiah Mohammad Ali - Mohammad Ali, Abu Hanafiah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1983)
Kajian ini dibuat bagi memenuhi persoalan samada banguna Masjid India Selatan dan Masjid Pakistan di Kuala Lumpur mempunyal identitinya yang tersendiri. Buat permulaan Kajian ini mencungkil latarbelakang sejarah kedatangan masyarakat India terutama India Muslim ke Malaysia sejak dari beratus tahun dulu hingga kezaman penjajah British. Kemudian beralih pula kepada kedatangan ugama Islam ke Malaysia. Seterusnya mengkaji senibina Islam dan senibina masjid bagi memudahkan kefahaman mengenai masjid masjid yang sedang dikaji. Setelah memahami asas senibina Islam terutama mengenai masjid kita terus kepada pokok karya yang menganalisa dan menerangkan konsep dua buah masjid yang menjadi ‘case study’. Ini diikuti dengan penerangan bergambar. Kemudian beralih kita kepada perbandingan dan rumusan setelah mengambil kira apa apa yang diperolehi dari kajian selurohnya. Akhir sekali adalah saranan. Oleh kerana senibina bukan saja sejarah bentuk dan stail; ia adalah produksi kebudayaan sekeliling dan eksprasi cara hidup manusia untuknya terbina sesuatu. Senibina Masjid India Selatan dan Masjid Pakistan ialah senibina dan identiti masyarakat penghijrab. dari India itu sendiri. Dan disini adalah hasil kajian menilai kisah orang orang tersebut dengan bangunannya.