Rekabentuk dan tatatur bangunan muzium Kes kajian : Muzium Negara / Abdul Muzi Abdullah - Abdullah, Abdul Muzi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1980)
Buku ini akan menghasilkan penulisan tentang muzium. Ianya bermula dari struktur organisasi dan penyelenggaraan sesebuah muzium sehingga kepada rekabentuk dan tatatur bangunan muzium. Gontoh terdekat dalam penilaian sesebuah muzium akan dimulakan dengan Muzium Negara sebagai kes kajian. Definasi muzium dibuat berdasarkan kepada beberapa karektor yang terdapat pada muzium seperti; i. Sebagai tempat pengumpulan bahan sejarah, dan hasil peninggalannya. ii. Tempat simpanan dan pameran segala hasil seni. iii. Muzium sebagai pusat sumber. iv. Sebagai pusat seni. v. Tempat megembangkan sains, teknologi dan industri. Bagi mendapatkan penjelasan daripada beberapa katogari ini, kajian terhadap Muzium Negara akan dijadikan bahan kajian. Muzium mempunyai berbagai saiz dan bentuk daripada yang terbesar sehinggalah kepada saiz kecil. Daripadanya kita mengharapkan sebuah muzium yang dapat mamenohi segala citarasa semua golongan pegunjung. Oleh ita adalah perlu untuk mendapatkan satu gambaran yang jelas bagaimana sesebuah muzium dibentuk dan apakah yang menjadikan sebuah muzium berjaya.