Seni dan kraf orang-orang Asli / Abdul Halim Yusof - Yusof, Abdul Halim (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1993)
Orang Asli adalah merupakan penduduk awal Tanah Melayu. Jumlah penduduk Orang Asli mengikut perangkaan penduduk pada tahun 1987 dianggarkan seramai 69,000 orang. Mereka boleh ditemui di seluruh Semenanjung dan sempadan Malaysia/Thai hingga ke Selat Johor di Selatan. Anggapan semua Orang Asli tinggal di hutan belantara adalah tidak benar sama sekali. Kebanyakkannya dari mereka memang tinggal di hutan belantara dan di tanah-tanah tinggi di antara 2,000 hingga 6,000 kaki dari paras laut, tetapi 40% daripada mereka sebenarnya tinggal di tanah-tanah rendah dan di persisiran pantai. Mereka juga boleh ditemui di pinggir-pinggir kampung Orang-orang Melayu di sepanjang Pantai Barat Semenanjung. Terdapat juga beberapa kampung Orang Asli di persisiran pantai Selangor, Johor dan Pahang. Secara tradisi, Orang Asli hidup secara berkumpulan yang terdiri dari 10 hingga 50 kelamin. Walaupun sebahagian daripada mereka masih hidup secara berpindah-randah, kebanyakannya 80-90% sudahpun menetap di kampung-kampung seperti Orang Melayu.