Perkhidmatan pengangkutan awam relbas / Abdul Halim Khalid and Syed Danial Haris Syed Husin - Abdul Halim, Khalid; Syed Husin, Syed Danial Haris (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1990)
Pengangkutan adalah merupakan keperluan utama manusia dalam melakukan perjalanan atau pergerakan dari satu tempat ke sayu tempat yang lain tanpa mengambilkira jarak ke destinasi yang dituju. Sistem perkhidmatan relbas yang diperkenalkan oleh Pihak Keretapi Tanah Melayu, adalah merupakan mod perjalanan yang cuma membuat perjalanan singkat iaitu antara 2 bandar yang berhampiran . Tujuan perkhidmatan ini (dalam kavasan kajian) adalah untuk memberi kemudahan perkhidmatan kepada pekerja-pekerja di sektor kerajaan mahupun swasta . Malah ianya juga boleh digunakan untuk tujuan perjalanan lain seperti beriadah, membeli-belah dan Iain-lain .