Kajian perancangan pusat persinggahan Lebuhraya Karak / Abd Rahman Yahaya and Airunizam Ismail - Yahaya, Abd Rahman; Ismail, Airunizam (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1988)
Pembangunan yang pesat dalam sistem pengangkutan jalanraya telah memudahkan si stem perhubungan di negara ini. Ini adalah disedari bahawa jalan raya adalah merupakan daya penghubung yang baik bagi satu tempat kesatu tempat samada menghubungkan jarak yang jauh mahupun yang dekat„ Pada masa sekarang sistem lebuhraya yang diujudkan adalah untuk memudahkan lagi perjalanan. Ini adalah sistem jalanraya darat yang dapat menampung jumlah kenderaan yang banyak, penjimatan masa dan memberi perjalanan yang selesa serta selamat bagi para pemandu.