Kajian pembaharuan semula pasar. Kes kajian : Pasar Besar Taiping / Abd Latiff Mohamed Nor - Mohamed Nor, Abd Latiff (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Pasar dikenali sebagai tempat perhimpunan di antara penjual dan pembeli di satu kawasan pertembungan yang biasa untuk tujuan menjaiankan perniagaan. Manusia sejak dari zaraan dahulu ladi memerlukan tempat membeli-belah, maka tidak hairanlah hingga ke hari ini corak tersebut masih lagi diikuti walaupuri dalam masyarakat yang berlainan. Jadi pasar adalah salah satu dari tempat untuk membeli barang-barang keperluan, dimana perkhidmatannya dijalankan dengan cara pertukaran barangan dan wang.