Tukar syarat, pecah sempadan dan hubungannya dengan nilai tanah di Pahang (Kawasan kajian : Kuantan ) / Zuraidah Husin - Husin, Zuraidah (Faculty of Architechture , Planning & Surveying, 1986)
Tukar syarat dan pecah sempadan adalah satu proses penting dalam pembangunan tanah. Pemohon atau pemaju yang memiliki tanahtanah pembangunan atau tanah-tanah pertanian yang hendak dimajukan, perlulah baginya mengetahui serba serbi tentang permohonan tukar syarat dan pecah sempadan. Kajian ini adalah berkenaan proses permohonan tukar syarat dan pecah sempadan di Pahang dan hubungannya dengan nilai tanah. Kajian ini hanya terbahagi kepada empat bab. Bab yang pertama menerangkan tentang tukar syarat dan pecah sempadan mengikut Akta Kanun Tanah Negara 1965. Bab yang kedua pula adalah berkenaan proses permohonan tukar syarat dan pecah sempadan yang dipraktikkan sekarang, sementara Bab ketiga adalah dimana hubungan tukar syarat dan pecah sempadan dengan nilai tanah ditunjukkan. Pandangan dan pendapat penulis sendiri berkenaan tukar syarat dan pecah sempadan mengakhiri kajian ini.