Sejarah penempatan dan ciri-ciri senibina tradisional Melayu di daerah Seberang Perai Selatan. Penghususan di Kampung Sungai Acheh, Kampung Jalan Baru, Kampung Sungai Udang, Kampung Sungai Setar / Zakaria Yaacob - Yaacob, Zakaria (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1987)
Antara objektif kajian ini adalah untuk nmengetahui kembali tentang sejarah penempatan awal di Daerah Seberang Perai Selatan terutamanya di Kampung Dungai Acheh, Sungai Setar dan kawasan sekitarnya. Mengkaji dan meneliti tentang kehidupan masyarakat berkelompok dari aspek sosio-budaya, adat resam dan kebudayaan masyarakat orang Melayu pada masa dahulu. Serta mengembalikan kegemilangan dan menegetahui kembali ciri-ciri senibina orang Melayu di tempat ini.