Kemasukkan pengaruh luar melalui Sungai Perak di Kota Lama Kanan dan Kota Lama Kiri Kuala Kangsar / Tun Farahnaz Azwan Abdul Aziz - Abdul Aziz, Tun Farahnaz Azwan (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1988)
Objektif utama kajian adalah untuk mengenalpasti pembukaan dan perancangan penempatan penduduk-penduduk awal di Sungai Perak khasnya di Kota Lama Kanan dan Kota Lama Kiri Kuala Kangsar, Perak. Kajian ini juga akan menganalisakan pemakaian perkataan 'kota' bagi kedua-dua tempat kajian.