Islam dan masjid-masjid lama di negeri Perak serta pengaruh senibinanya / Mokhtar Mohamad Akhir - Mohamad Akhir, Mokhtar (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1987)
Tujuan penulisan kajian ini ialah untuk mengkaji serta mengetahui tentang sejarah awal negeri Perak. Ini termasuklah dari segi pengaruh agama terutamanya agama Buddha/Hindu sebelum kedatangan agama Islam. Dari segi senibina pula islam memainkan peranan yang penting terhadap bangunan-bangunan dinegeri Peraki khasnya, terutamanya pada bangunan-bangunan masjid. Pengaruh senibina Islam pada masjid-masjid di negeri Perak diperkuatkan lagi olih penduduk-penduduk awal negeri Perak yang kebanyakannya memang beragama Islam. Diharap hasil daripada penulisan ini dapatlah kiranya kita membuat kesimpulan serta bandingan terutamanya terhadap ciri-ciri senibina Islam yang berasaskan kepada falsafah senibina di Asia Tenggara dengan senib¬ina di Asia Barat.