Keistimewaan kaedah Jawi sebagai metode dakwah untuk pembelajaran al-Quran yang berkesan: kajian ke atas skrip Jawi - Wan Mahmood Wan Mohd Azhar,; Abdul Ghafar Don, (Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Tulisan Jawi sangat sinonim dengan perkembangan dakwah secara tradisi di negara in khususnya dalam konteks pembelajaran Al-Quran. Namun demikian, masalah penguasaan tulisan dan bacaan Jawi dalam kalangan masyarakat Malaysia hari ini turut memberi kesan kepada keupayaan membaca kitab suci al-Qur’an. Justeru, kajian ini cuba mengenengahkan kelebihan tulisan Jawi yang ada hubungkaitnya dengan pembelajaran Al-Quran agar lebih berkesan. Kajian ini mengambil pendekatan analisis kandungan dengan melakukan penelitian ke atas skrip Jawi. Hasil kajian ini membuktikan bahawa tulisan Jawi bukanlah warisan dari masyarakat Melayu dahulu semata-mata malah ianya amat bernilai dan mampu bertindak sebagai metod dakwah efektif dalam pengajaran Al-Quran kepada masyarakat Islam.