Kit pemantauan penyambungan litar elektrik: satu kajian efikasi Alat Bantu Mengajar - Abdul Samad Hanif; Mohamed NorAzhari Azman; Hendri Pratama; Nurul Nazirah Mohd Imam Ma’arof (School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kit pemantau penyambungan litar elektrik merupakan Alat Bantu Mengajar (ABM) bagi memudahkan para pelajar mempelajari dan memahami prinsip litar elektrik asas, khususnya mendalami cara penyambungan litar pendawaian dengan betul berdasarkan litar skima yang diberi tanpa perlu pengawasan atau bantuan guru sepenuh masa. Kit ini juga memperkenalkan pelajar dengan istilah-istilah asas dalam litar elektrik yang dapat ditunjukkan melalui sambungan yang dibuat dan hasilnya dipaparkan pada LCD/lampu penunjuk. Dengan adanya kit ini, proses pengajaran dan pembelajaran menjadi lebih mudah kerana pelajar boleh mengesan sendiri kesalahan dalam penyambungan pendawaian melalui respon yang diberikan. Apa yang menarik berkaitan kit ini, ia mendorong pelajar menjadi lebih yakin apabila berjaya melakukan sambungan dengan betul, sifat ini tidak mungkin dicapai bagi pelajar yang ramai dalam satu kelas. Sifat yakin diri dan berkebolehan memeriksa penyambungan litar sendiri tanpa bantuan daripada guru menjadi salah satu matlamat dalam pendidikan. Gadget ini dilengkapi dengan kemudahan mengesan dan memaparkan sambungan yang sudah dilakukan dan yang belum dilakukan. Kemudahan ini dapat menambahkan keberkesanan penyampaian pengetahuan dan kemahiran dalam kerja litar elektrik asas, kebolehan membaca dan mentafsir litar elektrik dan pelajar berupaya melakukan amali pemindahan litar skima ke litar pendawaian. Hasilnya, kemahiran penyambungan litar elektrik asas akan bertambah baik.