Jenayah murtad di Malaysia: permasalahan dari perspektif undang-undang syariah - Mohd Sopiee Shiddeq, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Sejarah telah membuktikan Malaysia, yang dahulunya dikenali sebagai Tanah Melayu, adalah merupakan sebagai sebuah negara Islam sejak kurun ke-12 lagi. Malah kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan turut dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan yang menjadi undang-undang tertinggi negara. Namun kedudukan ini terjejas berikutan isu murtad yang menjadi semakin serius dan berleluasa di negara ini. Senario individu yang beragama Islam membuat permohonan untuk murtad seringkali dikaitkan dengan hak kebebasan beragama. Permasalahan-permasalahan seperti ketidakjelasan serta ketidakseragaman peruntukan undang-undang berkaitan murtad turut merumitkan keadaan. Justeru, penulisan ini secara ringkas menganalisis isu murtad di Malaysia. Ianya turut mengemukakan cadangan mekanisme ke arah penambah baikan serta penyeragaman undang-undang murtad di Malaysia.