Kecerdasan ruhaniah membentuk manusia unggul - Elmi Baharuddin,; Zainab Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Kecerdasan ruhaniah merupakan kecerdasan paling tinggi dalam diri seseorang. Ia mampu membina peribadi unggul dan berketerampilan. Kajian ini menghuraikan tentang kecerdasan ruhaniah mampu membina peribadi unggul dalam masyarakat. Kajian ini ialah sebahagian daripada penyelidikan berkaitan dengan kecerdasan ruhaniah dalam Islam. Metodologi kajian ialah analisis kandungan dengan menggunakan pendekatan kualitatif. Kajian ini menekankan pembentukan teori secara induktif. Hasil kajian mendapati terdapat empat ciri utama manusia unggul kesan kecerdasan ruhaniah menurut perspektif Islam. Dengan demikian, kecerdasan ruhaniah mampu melahirkan manusia yang unggul dan berdaya maju.