Kepimpinan berkualiti: perspektif mengenai kompetensi yang diperlukan untuk memimpin dengan berkesan - Roselena Mansor,; Mohd Izham Mohd Hamzah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Kajian-kajian lalu menunjukkan pemimpin adalah penyumbang utama kepada kecemerlangan organisasi. Hanya pemimpin yang kompeten dapat mengurus organisasinya dengan berkesan. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti kompetensi yang diperlukan untuk memimpin institusi pendidikan dengan berkesan. Seramai 24 informan dipilih secara bertujuan yang terdiri daripada pelbagai peringkat kepimpinan dan pengalaman. Kajian ini adalah kajian kualitatif; di mana data diperoleh secara temu bual bersemuka. Data dianalisis dengan pembinaan tematema dan dengan melakukan teknik analisis perbandingan berterusan. Kajian ini telah mengenal pasti lima kompetensi utama yang perlu ada pada pemimpin berkualiti iaitu berpengetahuan, berkemahiran, berkeperibadian positif, menyumbang kepada organisasi, dan kesanggupan memimpin. Hasil kajian ini memberi implikasi pada model kompetensi kepimpinan berkualiti. Dapatan kajian ini dicadangkan digunakan sebagai asas bagi pemilihan dan pembentukan pemimpin berkualiti.