Pelancongan pendidikan di Pulau Pinang: suatu analisis awal - Ruzanna Syamimi Ramli,; Badariah Ab Rahman,; Jabil Mapjabil,; Logeswaran Tangavello,; Rosmiza Mohd Zainol,; Mazdi Marzuki,; Ruzila Ismail, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Pelancongan pendidikan merupakan pelancongan alternatif yang semakin popular di Pulau Pinang. Ini menjadi titik tolak kepada perkembangan positif sektor ini berikutan terdapatnya lebih tiga puluh buah institut pengajian tinggi awam dan swasta di negeri ini. Pelancongan pendidikan ditakrifkan sebagai kegiatan yang dilakukan oleh pelancong yang bercuti dalam tempoh semalaman dan mereka yang melakukan perjalanan untuk tujuan pendidikan atau pembelajaran sebagai tujuan primer atau sekunder mereka. Terdapat dua perspektif utama dalam pelancongan pendidikan iaitu education first dan tourism first yang ditunjukkan dalam model asas pelancongan pendidikan. Dengan adanya institut pengajian tinggi yang bertaraf dunia di Pulau Pinang, industri pelancongan turut berkembang dengan limpahan para pelajar dari luar negara yang menjadikan negeri ini sebagai pelopor industri pelancongan menerusi sektor pendidikan. Contohnya seperti Universiti Sains Malaysia dan Allianze College of Medical Sciences. Selain beberapa kolej seperti Kolej Olympia, KDU College, Institut Teknologi Silicon dan Kolej Disted-Stamford. Dari perspektif geografi, lokasi peletakan institusi pengajian tinggi di negeri ini ditunjukkan. Kewujudan pelbagai institut pengajian tinggi di Pulau Pinang telah menarik ramai pelajar antarabangsa untuk melanjutkan pelajaran dalam pelbagai tahap pengajian dan bidang yang ditawarkan. Para pelajar turut berkesempatan untuk melancong sekitar Pulau Pinang. Malahan, pelancongan pendidikan menjadi salah satu cara untuk mempromosikan Pulau Pinang khususnya dan Malaysia amnya di mata dunia.