Kesan moderator kearifan tempatan dalam mempertingkatkan prestasi pekerja di Indonesia - Muhammad Syafri; Ahmad Jusoh; Inda Sukati; Muhammed Fauzi Othman; Khalil Md Nor (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Cabaran kakitangan awam bagi memberikan perkhidmatan yang berkualiti sentiasa diberi keutamaan. Permintaan untuk mendapatkan perkhidmatan yang berkualiti oleh masyarakat awam belum benar-benar tercapai. Ini disebabkan tahap prestasi kerja kakitangan awam masih rendah. Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap prestasi pekerja kakitangan awam. Faktor kompetensi, integriti, disiplin kerja, motivasi kerja, ganjaran dan rekabentuk kerja menjadi elemen-elemen dalam mengukur peningkatan prestasi pekerja. Seramai 2320 kakitangan awam menjadi populasi dalam kajian ini. Kaedah pensampelan rawak berkadar digunakan agar populasi boleh diwakili dengan kadar yang sama. Kaedah analisis Pemodelan Persamaan Berstruktur (SEM) digunakan bagi menganalisis dapatan. Hasil analisis statistik inferensi menunjukkan bahawa kompetensi, motivasi kerja dan rekabentuk kerja telah mempengaruhi secara signifikan prestasi pekerja. Tambahan pula, kearifan tempatan didapati menjadi moderator yang signifikan terhadap prestasi pekerja. Bagaimanapun integriti, disiplin kerja dan ganjaran adalah tidak signifikan terhadap prestasi pekerja.