Tanggapan dan faktor penentu pemilihan makanan halal dalam kalangan ibu bapa Muslim - Nur Riza Mohd Suradi,; Nur Atiqah Alias,; Zalina Mohd Ali,; Norkisme Zainal Abidin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Pemilihan makanan halal merupakan aspek penting yang perlu diambil kira dalam kehidupan setiap pengguna Muslim. Justeru, kefahaman yang baik terhadap aspek-aspek pemilihan makanan halal diperlukan bagi memastikan umat Islam mengambil produk makanan yang mematuhi Syariah. Kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti persepsi dan faktor penentu pengguna Muslim dalam pemilihan makanan halal. Responden dipilih dalam kalangan ibu bapa Muslim kerana kumpulan ini adalah kelompok terbesar dan berpengaruh dalam menentukan pemilihan makanan halal harian. Data dikumpul menggunakan borang soal selidik yang telah dibangunkan berdasarkan Teori Tindakan Beralasan (TTB) yang melibatkan empat konstruk utama, iaitu kefahaman, persepsi, penentu pemilihan dan pemilihan makanan halal. Terdapat empat subkonstruk yang dipertimbangkan menerusi konstruk penentu pemilihan makanan halal, iaitu logo halal, pemilikan, bahan-bahan dan jenama. Hasil kajian menunjukkan tiga subkonstruk mempunyai hubungan yang signifikan terhadap pemilihan makanan. Faktor pemilikan tidak memberi sumbangan yang signifikan terhadap pemilihan makanan halal. Secara keseluruhan, sumbangan variasi peramal ke atas model TTB adalah sederhana, iaitu hanya 37.3% variasi dalam konstruk pemilihan makanan halal.