Hubungan ko-kamiran dan kesebaban jangka pendek di antara pasaran saham dengan pemboleh ubah makroekonomi: meneliti data Malaysia - Hamizun Ismail; Ng, Chee Siong (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Dalam kajian ini, hubungan di antara beberapa pemboleh ubah makroekonomi (harga emas, harga minyak mentah, harga minyak sawit mentah dan kadar pertukaran ringgit Malaysia dengan dolar US) dengan pasaran saham Malaysia dianalisis. Analisis dilaksanakan dengan menggunakan pendekatan vektor pembetulan ralat. Hasil daripada penganggaran model vektor pembetulan ralat menunjukkan bahawa wujud hubungan kesebaban jangka pendek sehala yang bererti antara harga minyak mentah dengan indeks komposit Bursa Malaysia.