Etika alam sekitar dalam novel Jong Chian Lai dari perspektif pribumi - Maharam Mamat, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2015)
Masyarakat pribumi sangat beretika apabila berinteraksi dengan alam sekitar. Cara hidup seharian mereka penuh dengan elemen kasih sayang dan penghormatan terhadap alam. Mereka bukan sahaja menjadikan hutan dan alam semula jadi sebagai tempat tinggal yang aman tetapi memperoleh sumber makanan, ubat-ubatan, air minuman dan semua keperluan hidup, selain menyerlahkan manifestasi amalan, kepercayaan dan pemujaan terhadap kuasa ghaib. Kajian ini menganalisis tentang bagaimana interaksi yang beretika antara masyarakat pribumi di Sarawak dan alam sekitar yang diterjemahkan dalam karya kreatif. Analisis ini menggunakan kritikan eko (ecocriticism), hanya melibatkan tiga buah novel Jong Chian Lai iaitu Gugurnya langit Hijau Nanga Tiga (1990), Pindah (1988) dan Suara dari Rimba (2008). Amalan beretika apabila berinteraksi dengan persekitaran dalam kajian ini diteliti dari sudut hubungan mereka dengan alam semula jadi (flora, fauna dan alam sekitar fizikal), hubungan dengan manusia yang lain, orang yang telah mati (roh) dan hubungan dengan Pencipta (Tuhan). Berdasarkan analisis teks tersebut didapati bahawa masyarakat pribumi menitikberatkan hubungan yang harmoni dengan persekitaran dalam kehidupan mereka. Hubungan yang beretika antara masyarakat pribumi di Sarawak diketengahkan oleh penulis Jong Chian Lai melalui tiga bentuk interaksi utama, iaitu, interaksi antara pribumi dan alam sekitar, antara pribumi dengan roh dan tuhan, termasuk menghormati kawasan perkuburan nenek moyang mereka dan juga interaksi antara pribumi dan masyarakat luar yang lain. Hubungan ini bukan sahaja kerana masyarakat pribumi ini perlu menjaga kelestarian persekitaran bagi menjamin kesinambungan hidup mereka, tetapi juga didorong oleh amalan, kepercayaan dan pegangan hidup masyarakat itu sendiri. Kehadiran elemen alam sekitar dalam karya kreatif terutama novel pula menjadikan cakupan hasil kesusasteraan Melayu lebih mencabar dan lebih luas rangkumannya.