Indera manusia menurut al-Quran dan psikologi konvensional; suatu kajian perbandingan - M. Yusuf Kadar (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Al-Quran banyak membincangkan persoalan yang berkaitan dengan manusia. Salah satu di antaranya adalah indera. Terdapat beberapa perbezaan indera dalam perbincangan al- Quran dengan indera dalam perbincangan psikologi konvensional. Menurut al-Quran, indera manusia itu terdiri dari tiga bagian, iaitu indera zahir, batin, dan indera kalbu. Sedangkan indera menurut psikologi konvensional hanya terdiri dari dua macam sahaja, iaitu indera zahir dan batin. Selain itu, al-Quran berpandangan bahawa indera mestinya tidak hanya berfungsi mencerap informasi dan membentuk pengetahuan, tetapi juga harus dapat membentuk keyakinan. Sedangkan fungsi indera dalam pandangan psikologi konvensional hanya membentuk pengetahuan sahaja.