Pembangunan modal insan di Malaysia: analisis terhadap pendekatan Islam selepas negara merdeka - Mohamad Kamil Hj Ab. Majid,; Rahimin Affandi Abd Rahim,; Muhammed Yusof, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Pembentukan Pendekatan Islam Hadhari adalah berasaskan lanjutan pengaruh gerakan kebangkitan semula Islam era 1970an-1990an yang berusaha menonjolkan keunggulan dan keindahan ajaran Islam. Manakala pembangunan modal insan merupakan antara agenda terpenting yang turut diberi perhatian. Oleh itu, tulisan ini membincangkan beberapa sebab utama yang membawa kepada terbentuknya Pendekatan Islam Hadhari. Selain itu, dibincangkan mengenai konsep pembangunan modal insan mengikut pemahaman Pendekatan Islam Hadhari. Analisis kritikal tentang realiti konsep pembangunan modal insan semasa dengan mengemukakan beberapa faktor yang boleh membawa kepada kegagalan terhadap Pendekatan Islam Hadhari di Malaysia. Hasilnya, ia bakal mengelak daripada sikap optimistik yang agak tinggi, yang terlalu asyik dengan kejayaan sehingga melupakan faktor kegagalan.