Pendekatan Islamic Information & Services Foundation (IIS) dalam pembudayaan dialog antara agama di Malaysia - Aemy Elyani Mat Zain; Idris Zakaria; Jaffary Awang (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Budaya dialog antara agama semakin mendapat perhatian di Malaysia. Aktiviti ini banyak digerakkan oleh badanbadan bukan kerajaan seperti Islamic Information & Services Foundation (IIS). Dalam membudayakan dialog antara agama di Malaysia, IIS mempunyai pendekatan dan gaya tersendiri. Pendekatannya ialah pendekatan berdasarkan level pemahaman dan pemikiran rakan atau sasaran dialog. Objektif kajian ini adalah untuk meneliti pendekatan sebuah daripada badan bukan kerajaan di Malaysia; Islamic Information & Services Foundation (IIS) dalam membudayakan dialog antara agama di Malaysia. Kajian ini berdasarkan analisis temu bual, rakaman video dan pemerhatian yang khusus tentang dialog antara agama dengan menggunakan pendekatan tematik. Kajian ini merumuskan bahawa pendekatan IIS dalam pembudayaan dialog antara agama ialah suatu yang praktikal dan relevan untuk dijadikan amalan kalangan masyarakat majmuk, khususnya di Malaysia.