Reformasi pendidikan al-Hadi dan al-Faruqi - Mohd Azrani Asran,; Wan Fariza Alyati Wan Zakaria, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Kemajuan sesebuah tamadun bergantung kepada penguasaannya dalam bidang pendidikan. Kemajuan tamadun Islam pada zaman ‘Abbasi terbukti dengan penguasaan mereka dalam bidang ilmu dan pendidikan. Setelah kejatuhan tamadun Islam sehingga berakhirnya zaman penjajahan, umat Islam mengalami kemunduran dan ketinggalan dalam segenap bidang termasuk pendidikan. Namun begitu, terdapat usaha untuk mengembalikan semula kegemilangan tamadun Islam yang lebih dikenali sebagai gerakan reformasi. Gerakan ini bermula sejak era penjajahan British ke atas Mesir sehingga tamat zaman kolonialisme dan masih lagi berterusan sehingga ke hari ini. Akan tetapi, usaha dan reformasi yang dilaungkan masih lagi jauh dari menjadi kenyataan. Kajian ini meneliti perbandingan reformasi khusus dalam bidang pendidikan dengan membandingkan usaha reformasi pada zaman kolonialisme dan juga zaman pasca kolonialisme. Pengkaji memilih al-Hadi sebagai tokoh era kolonialisme dan al-Faruqi sebagai tokoh era pasca-kolonialisme memandangkan kedua-dua tokoh ini mempunyai idea dalam reformasi pendidikan dan juga merealisasikannya melalui penubuhan institusi pendidikan. Kajian ini membandingkan reformasi pendidikan al-Hadi dan al-Faruqi dalam empat aspek, iaitu kelemahan pendidikan Islam, penerimaan pendidikan Barat, integrasi pendidikan dan juga penubuhan institusi pendidikan. Pendekatan yang digunakan ialah kajian kualitatif menerusi metode analisis kandungan. Hasil kajian menunjukkan sejak dari zaman penjajahan sehingga ke hari ini, masih terdapat kelemahan dan kekurangan dalam sistem pendidikan Islam. Justeru, reformasi pendidikan al-Faruqi bukan sahaja dapat memperbaiki kelemahan reformasi pendidikan al-Hadi, malah melengkapkan kekurangan yang terdapat dalam reformasi tersebut.