Analisis isu-isu dalam al-Qira’at al-Shadhdhah - Ahmad Zulfiqar Shah Abdul Hadi,; Wan Nasyrudin Wan Abdullah,; Sabri Mohamad,; Mohd Abdul Nasir Abdul Latif, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Al-Qira’at al-Shadhdhah ialah bacaan al-Qur’an yang telah gugur satu rukun atau lebih daripada rukun Qira’at al- Sahihah, iaitu sanad yang mutawatir, tepat dengan kaedah bahasa Arab dan Rasm ‘Uthmani. Bersandarkan banyak hadith yang membincangkan keluasan dan kemudahan yang diberikan Rasulullah SAW dalam konsep Sab‘ah Ahruf membuatkan wujudnya al-Qira’at al-Shadhdhah. Banyak kekeliruan timbul dalam menjawab beberapa permasalahan yang timbul daripada perbincangan al-Qira’at al-Shadhdhah. Justeru, tulisan ini bertujuan untuk menonjolkan maklumat seterusnya menganalisis isu dan permasalahan yang terdapat dalam perbincangan al-Qira’at al-Shadhdhah. Bagi mencapai tujuan ini, metode dokumentasi terhadap bahan berkaitan digunakan. Kajian ini mendapati pengkajian al-Qira’at al-Shadhdhah turut berperanan dalam pengembangan ilmu qira’at, di samping kajian terhadap al-Qira’at al-Mutawatirah. Isu dan permasalahan al-Qira’at al-Shadhdhah merupakan kajian yang perlu dikembangkan untuk menjamin autoriti al-Qur’an dijaga dan dipelihara.