Faktor pemilihan minyak sawit dalam kalangan pengguna: kajian empirikal di Putrajaya, Malaysia - Izzah Syazwany Mohd Nasir; Noraida Abdul Rani; Er, Ah Choy (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Meskipun sering dilanda oleh kempen anti-sawit di pasaran antarabangsa, minyak sawit masih digunakan oleh masyarakat pengguna di Malaysia. Kajian ini meneliti faktor yang mempengaruhi pola pemilihan dan penggunaan minyak sawit oleh 54 responden di Putrajaya. Hasil analisis kuantitatif data menunjukkan 90 peratus pengguna membuat pemilihan minyak sawit sebagai minyak masak berdasarkan faktor jenama yang popular, harga yang berpatutan, kandungan yang berkhasiat dan bermutu, dan promosi syarikat minyak masak. Dapatan ini dapat dijadikan panduan dalam penggubalan dasar dan strategi pembangunan dan pengurusan minyak dan komoditi sawit Malaysia seterusnya.