Faktor sikap pelajar dalam peningkatan tahap kelestarian kampus: kajian kes Universiti Kebangsaan Malaysia - Mazaitul Shima Mazlan,; Shahirah Umamah Abdul Mutalib,; Er, Ah Choy (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Cabaran utama dalam usaha pelestarian alam adalah kesedaran dan penerimaan masyarakat. Program UKM Lestari yang dilancarkan pada 21 Jun 2007 bertujuan menyelaraskan pelaksanaan pembangunan lestari di UKM secara menyeluruh. Program UKM Lestari yang dilancarkan pada 21 Jun 2007 bertujuan menyelaraskan pelaksanaan pembangunan lestari di UKM secara menyeluruh. Penglibatan semua pihak mampu merealisasikan Piagam UKM Lestari dan seterusnya melahirkan sebua universiti yang menekan aspek kelestarian kepada seluruh komuniti kampus. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti amalan penggunaan lestari dalam kalangan pelajar di UKM dan perananya ke arah kampus lestari. Responden kajian terdiri daripada 300 orang pelajar UKM yang terdiri daripada 167 orang prasiswazah dan selebihnya iaitu seramai 133 orang siswazah. Hasil kajian mendapati persekitaran universiti yang terlalu kompleks, entiti yang pelbagai dengan kepelbagaian subbudaya organisasi, tradisi telah menimbulkan kebimbangan. Justeru, usaha yang berterusan perlu dilakukan secara menyeluruh melalui pelbagai program seperti kempen kesedaran dan penguatkuasaan undang‐undang.