Nilai kehormatan dalam drama Tersasar di Jalan-Mu - Norazlina Hj. Mohd Kiram; Juwairiah Osman (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2015)
Dalam masyarakat Melayu, kehormatan berkait rapat dengan maruah dan harga diri. Islam pula meletakkan nilai kehormatan di tempat yang tinggi dan suci kerana ia melambangkan kemuliaan di sisi Allah. Sehubungan dengan itu, kajian ini bertujuan mengenal pasti babak-babak yang mengandung nilai kehormatan dalam drama Tersasar Di Jalan- Mu, dan menganalisis babak-babak yang mengandung nilai kehormatan berdasarkan kerangka pemikiran Ali Jarishah (1990). Sebanyak 23 babak telah dianalisis dan dibahagikan kepada tujuh jenis kehormatan, iaitu darah, harta benda, maruah, kezaliman, perpecahan, wanita dan amanah. Dapatan kajian menunjukkan kehormatan jenis ‘maruah’ paling tinggi kekerapannya, iaitu sebanyak 20 babak berbanding dengan jenis yang lain. Kajian juga mendapati drama ini mengetengahkan isu kaum wanita yang sering dipandang rendah dan dipergunakan oleh kaum lelaki.