Elemen motivasi intrinsik dalam model pembangunan diri remaja dari perspektif Islam : kajian terhadap Motivasi Alihan Pelajar (MAP) di Kuala Lumpur - Nur Shahidah Paad; Yusmini Yusoff; Norrodzoh Siren (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2015)
Remaja adalah generasi penting kepada masa depan negara. Oleh itu, negara amat memerlukan remaja yang membangun secara holistik dari segenap aspek, spiritual, emosi, intelek, sosial dan fizikal. Namun, perubahan zaman pada era globalisasi kini menjadi cabaran kepada proses pembangunan tersebut. Motivasi adalah elemen yang amat penting dalam usaha membangunkan diri remaja di samping mengekang masalah sosial. Hakikatnya, motivasi didapati semakin merosot pada usia remaja. Justeru, suntikan motivasi menerusi program motivasi bermodul adalah amat penting. Dengan menggunakan metode analisis kandungan secara holistik, kertas ini cuba mengupas elemen motivasi intrinsik dari perspektif Islam yang digunakan di dalam modul Motivasi Alihan Pelajar (MAP). Berdasarkan analisis, Modul Motivasi Alihan Pelajar didapati telah menerapkan keempat-empat elemen motivasi pembangunan diri dalam perspektif Islam seperti yang tersebut. Paradigma yang digunakan di dalam modul ini boleh menjadi rujukan kepada semua pihak yang bertanggungjawab untuk membentuk pembangunan diri remaja yang lebih sempurna.