Mesej pengarang : satu penelitian terhadap novel Anak Titiwangsa karya Sasterawan Negara Keris Mas - Mohd Daud Ibrahim,; Rohaidah Kamruddin, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2015)
Keupayaan komponen sastera dalam menyampaikan buah fikiran dan pengajaran kepada masyarakat adalah sesuatu yang amat positif. Buah fikiran pengarang merupakan mesej yang diolah dalam karya kreatif ialah sesuatu yang lahir dari sifat pengarang yang inginkan pembacanya menerima dan menjadikan amalan sepanjang hidupnya. Oleh itu, makalah ini akan membincangkan mesej-mesej yang ingin disampaikan oleh Keris Mas yakni penulis novel Anak Titiwangsa. Makalah ini akan mengaplikasikan Teori Konseptual Kata Kunci yang telah diperkembangkan oleh Mohamad Mokhtar Hassan. Berdasarkan teori ini, mesej pengarang akan dibincangkan berdasarkan tiga prinsip teori tersebut iaitu prinsip kepengaruhan yang melihat pengaruh yang menjadikan pengarang itu menyampaikan mesej tersebut, prinsip pemilihan kata pula berkenaan frasa ataupun kata kunci yang menggambarkan mesej pengarang dalam novel ini dan akhir sekali prinsip kesan yang melihat mesej-mesej pengarang yang cukup sempurna dalam menjadikan teras kepada pembangunan akal minda masyarakat berdasarkan dua prinsip sebelumnya iaitu prinsip kepengaruhan dan prinsip pemilihan kata. Makalah ini diharap dapat menambahkan lagi kajian berkenaan karya sasterawan negara yang mempunyai seribu satu manfaat kepada masyarakat khalayak pembacanya.