Aplikasi teknologi sistem perakaunan untuk penjanaan ekonomi masjid - Mohd Yahya Mohd Hussin,; Fidlizan Muhammad,; Mohamad Hassan,; Azila Abdul Razak,; Nurul Fadly Habidin, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Peranan masjid kepada umat Islam amat luas ruang lingkupnya kerana ia adalah institusi yang boleh menyatukan seluruh umat Islam. Pengembangan ekonomi masjid merupakan antara langkah yang boleh dilakukan oleh institusi masjid untuk tujuan pengimarahan. Melalui pengenalan sistem elektronik perakaunan masjid (EMAS) yang telah dilaksanakan oleh institusi masjid di Negeri Perak, mendapati jumlah dana masjid yang terkumpul dalam bentuk simpanan tunai beserta tanah wakaf yang tidak diusahakan adalah banyak. Oleh yang sedemikian, institusi masjid seharusnya menjana ekonominya bagi memastikan kelangsungan aktiviti masjid dapat diteruskan dan seterusnya memacu pembangunan ekonomi ummah melalui penglibatan dalam kegiatan-kegiatan ekonomi yang produktif.