Pemetaan kepekatan metana di Semenanjung Malaysia - Ahmad Mahir Razali,; Yeow, Pooi Mun (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Pemanasan global merupakan masalah persekitaran yang amat serius di negara maju dan juga di negara yang sedang membangun. Antara punca utamanya ialah peningkatan gas rumah hijau. Gas metana merupakan satu daripada gas rumah hijau yang berupaya memerangkap haba 21 kali ganda lebih berkesan berbanding dengan karbon dioksida. Objektif kajian ini adalah untuk membuat peta kepekatan gas metana di Semenanjung Malaysia, membandingkan perubahan kepekatan gas metana mengikut bulan dan menentukan lokasi yang mempunyai kepekatan metana yang tertinggi berdasarkan data tahun 2009. Hasil kajian ini menunjukkan lokasi kepekatan metana yang tertinggi adalah di utara negeri Perak; sekitar Klang di Selangor dan Pengerang di Johor. Kajian ini juga mendapati lokasi yang mempunyai kepekatan metana yang tinggi tidak banyak berubah mengikut masa.