Syair Siti Sianah: Beberapa Ciri Kepenyairan Raja Ali Haji dari Perspektif Bahasa - Wong Aw Lam Chee,; Nik Safiah Karim, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2015)
Raja Ali Haji, seorang tokoh dari Indonesia, amat terkenal di Malaysia, terutama sebagai penulis buku-buku sejarah dan bahasa Melayu. Beliau juga telah menghasilkan beberapa karya puisi. Kertas kerja ini akan menumpukan perhatian kepada sebuah syair bernama Syair Siti Sianah dengan memberi tumpuan kepada beberapa ciri kepenyairan beliau, dilihat dari perspektif bahasa berdasarkan pandangan seorang tokoh Malaysia, iaitu Zainal Abidin bin Ahmad, atau Za’ba, dalam bukunya berjudul Ilmu Mengarang Melayu. Teks Syair Siti Sianah yang digunakan ialah yang terdapat dalam buku selenggaraan Abu Hassan Sham pada 1993 berjudul Puisi-puisi Raja Ali Haji.