Nasionalisme dan komitmen terhadap integrasi serantau di Indonesia, Malaysia dan Singapura - Guido Benny (Penerbit UKM, 2014)
Penulisan ini mengkaji bagaimana sentimen nasionalisme mempengaruhi komitmen awam bagi memprioritaskan penubuhan Komuniti Ekonomi ASEAN mahupun ketiga fiturnya – perdagangan bebas, aliran pekerja mahir/professional, dan pelaburan intra-ASEAN. Kajian menggunakan data statistik dari survei opini publik yang dijalankan terhadap 1,256 responden di sebelas bandar di Indonesia, Malaysia dan Singapura pada tahun 2010. Dapatan kajian yang telah diuji dengan menggunakan analisis regresi berganda mendapati beberapa dapatan penting atas hipotesis kajian bahawa terdapat asosiasi positif antara sentimen nasionalisme dan komitmen terhadap AEC dan ketiga-tiga fiturnya. Bagaimanapun, wujud perbezaan dalam dapatan di ketiga-tiga negara ASEAN dan juga isu-isu yang khas pada negara-negara membangun yang berlainan daripada dapatan pada integrasi Eropah. Akhirnya, kajian menunjukkan beberapa cadangan bagi keberjayaan inisiatif dan arahan bagi kajian selanjutnya pada bahagian akhir artikel ini.