Pekerja terancam berdasarkan piawai minimum pemburuhan Malaysia - Zulkifly Osman,; Hazrul Izuan Shahiri, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Globalisasi boleh menyebabkan pekerja kurang kemahiran dan tiada pendidikan, tidak hanya sukar mendapatkan pekerjaan stabil dengan pendapatan tinggi, tetapi juga tidak menerima hak dan perlindungan asas dalam pekerjaan. Apabila menyertai pasaran buruh, kebajikan mereka tidak terjamin dan berisiko menyebabkan mereka menjadi pekerja terancam (vulnerable). Bagi mengenalpasti pekerja ini dengan lebih bermakna, maka artikel ini merupakan usaha permulaan membentuk indikator pekerja terancam mengikut standard minimum pemburuhan Malaysia yang sedia ada.