KAJIAN SIMULASI KE ATAS SISTEM TARUHAN DALAM PERMAINAN ROLET - Radhi Sulaiman,; Choong, Yeun Liong (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Penyelidikan ini dijalankan bagi mengkaji kelebihan dan kelemahan sebilangan sistem taruhan dalam permainan rolet dan mengenal pasti sama ada sistem-sistem taruhan ini dapat menjana keuntungan. Objektif utama kajian adalah untuk mengesahkan dan menguji hipotesis alternatif secara teori bahawa berjudi di kasino dengan menggunakan strategi berkenaan pun tetap akan menyebabkan kekalahan dan pembaziran wang. Model sistem taruhan dibangunkan dengan menggunakan pengaturcaraan C++ dan hasil larian simulasi dianalisis menggunakan SPSS. Hasil analisis menunjukkan bahawa selang keyakinan 95% bagi min keuntungan yang terhasil daripada kesemua sistem taruhan menunjukkan pulangan negatif. Selain itu, dengan peningkatan taruhan maksimum yang dibenarkan dan penambahan tempoh masa permainan, hampir kesemua sistem menyebabkan kerugian yang semakin tinggi. Sistem taruhan Fibonacci memberi pulangan negatif yang terendah, dan sebaliknya sistem Paroli memberi pulangan negatif yang tertinggi. Pengiraan anggaran jumlah pusingan yang dipertaruhkan sebelum mencapai kemenangan juga dilaksanakan. Walaupun pemain jarang mengalami kekalahan yang memanjang, kekerapan kekalahan jangka masa pendek tersebut sudah cukup untuk menyebabkan kerugian yang besar pada pemain. Sehubungan dengan itu, untuk menggambarkan situasi tersebut dengan lebih realistik, model simulasi juga menangani senario yang pemain bermula dengan dana permulaan yang terhad dan mempunyai sasaran keuntungan tertentu. Simulasi jelas menunjukkan bahawa, untuk suatu senario yang tipikal seperti dengan dana permulaan RM 5000, umumnya pemain gagal untuk mencapai keuntungan bersih sebanyak RM 1000 sebelum dana permulaan tersebut hangus. Berdasarkan hasil kajian ini, jelas ditunjukkan bahawa sistem-sistem taruhan kajian yang dipercayai mampu mengaut keuntungan adalah tentu sahaja tidak benar.