Kepimpinan dalam kisah Nabi Sulaiman AS dengan hudhud - Muhammad Amin Hasan,; Mohd Azrul Jaafar,; Ahmad Irdha Mokhtar,; Anuar Puteh,; Zulkefli Aini,; Mohamad Zulkifli Abdul Ghani, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Al-Quran telah menampilkan sejumlah tokoh-tokoh tauladan dan tokoh pengajaran agar dijadikan renungan kepada masyarakat. Antaranya kisah Nabi Sulaiman dan burung hudhud yang dirakamkan di dalam surah Al Naml ayat 20 hingga 28. Kajian ini bermatlamat untuk melihat konsep kepimpinan dalam kisah Nabi Sulaiman dan burung hudhud. Kajian ini menggunakan metodologi kepustakaaan dengan membuat analisa dan ulasan terhadap kitab tafsir, buku-buku, artikel jurnal serta penulisan ilmiah yang lain. Hasil kajian mendapati bahawa Nabi Sulaiman merupakan seorang tokoh pemimpin yang sangat ideal dan luar biasa. Baginda mampu memikul amanah sebagai Nabi, Rasul Allah dan Raja dikalangan umatnya yang tidak mampu dimiliki oleh seseorang pun setelah kewafatan baginda. Justeru, marilah kita tanamkan visi dan misi kehidupan kita sebagai seorang muslim umumnya dan sebagai pemimpin khususnya dengan meneladani kisah ini yang memiliki pengajaran yang sangat relevan sepanjang zaman dengan kehidupan sosial kita.