Pemikiran politik dan kenegaraan Muhammad Iqbal - Abdullah Firdaus,; Idris Zakaria,; Mohd Nasir Omar, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Makalah ini bertujuan untuk mendedahkan pemikiran politik Muhammad Iqbal dan melihat bagaimana pandangan tokoh berkenaan dalam mengemukakan dasar negara dan konsep pentadbiran negara. Artikel ini berdasarkan kepada sebuah penyelidikan yang telah dilakukan dengan menggunakan menggunakan metod analisis deskriptif kualitatif. Hasil kajian menunjukkan bahawa konsep negara Islam adalah berdasarkan kedaulatan Tuhan, prinsip tauhid telah menjadi asas pembangunan masyarakat Islam (Millat), melalui pembinaan karakter individu yang berdasarkan persamaan, perpaduan dan kebebasan berpandukan wahyu dan Tradisi Kenabian.